image/svg+xml
image/svg+xml

SIK SORULAN SORULAR

İngilizce Hazırlık Eğitimi Genel Sorular

 

  1. İngilizce hazırlık eğitimi nerede verilmektedir?

İngilizce Hazırlık eğitimi Ağdacı Kampüsü’nde verilmektedir. 

  1. İngilizce hazırlık sınıflarında eğitim nasıldır?

İngilizce Hazırlık Sınıflarının akademik takvimi toplam 28 haftalık iki yarıyıldan oluşur. Toplam Eğitim saati 672 saattir. İngilizce Hazırlık Sınıflarına kayıtlarının ardından seviye gruplarına ayrılan öğrenciler okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerinin edinimine yönelik yoğun bir dil eğitimi programını izlerler. 

  1. İngilizce hazırlık sınıflarında okumanın kazançları nelerdir?

 Artık sadece bir dili bilmenin bile çok yeterli olmadığı günümüz koşullarında, İngilizce bilmek pek çok iş başvurusu için temel koşul olma özelliğini korumaktadır. Öğrencilerimiz kendilerine tanınan kaliteli eğitim olanağından yararlanarak gelecekleri için çok önemli bir yatırımı yapmış olmanın yanı sıra, alanları ile ilgili mesleki becerilerini geliştirebilmek için çok gerekli olan dil düzeyini oluşturma şansını da İngilizce Hazırlık sınıflarında yakalayacaklardır. 

  1. Hazırlık sınıfına kayıtlı değilim fakat derslere girebilir miyim?

Dersleri sadece hazırlık programına kayıtlı öğrenciler takip edebilirler. 

  1. İngilizce Hazırlık Eğitimi için ders kayıt işlemleri yaptıracak mıyım?

Hayır, İngilizce Hazırlık Eğitimi için herhangi bir kayıt işlemi yaptırmanız gerekmemektedir. Bartın üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu internet sitesinden duyuruları takip ediniz.

 

Zorunlu hazırlık sınıfı olan öğrenciler için hazırlık sınıfını geçmeniz durumunda bölümünüze gidip ders kayıt işlemlerini kendiniz yaptırmanız gerekmektedir. 

  1. İngilizce Hazırlık Programı öğrencileri için oryantasyon programına katılmak zorunlu mudur?

Evet, zorunludur. Oryantasyon Programında Hazırlık Eğitimi ile ilgili detaylı bilgiler verdiğinden, programa katılım kesinlikle zorunludur. Bilmeniz gereken tüm bilgiler oryantasyon günlerinde çok detaylı olarak verilecek ve öğrencilerimizin merak ettiği tüm sorular cevaplandırılacaktır. Oryantasyona katılmadığınız takdirde bilmeniz gereken akademik konulardan ve yükümlülüklerinizden yoksun kalabilirsiniz. Oryantasyon Programı tarih ve saatleri Yabancı Diller Yüksekokulu internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından ilan edilecektir. 

  1. Hazırlık sınıf listeleri ilan edildikten sonra sınıf değişikliği yapılabilir mi?

Hayır. Ancak öğrencilerin sınavlarda göstermiş oldukları başarılar baz alınarak gerek görülmesi durumunda dönem içerisinde sınıf değişikliği yapılır. 

  1. İngilizce Hazırlık Programı’nda derslere devam zorunluluğu var mı?

Evet, İngilizce Hazırlık Programında bir sene için en az %85 oranında devam zorunluluğu vardır. Üniversitemizin sportif ve kültürel etkinliklerine katılım zorunluluğundan kaynaklanan uzun süreli devamsızlıkların kabulü Yönetim Kurulu kararına bağlıdır. Bunun dışında kalan raporlar öğrencinin devamsızlık süresinden düşülmez. Devamsızlıktan kalan öğrenciler derslere devam edemez ve dönemin geri kalanındaki hiçbir sınava giremez. 

  1. Devamsızlık her ders için ayrı ayrı mı hesaplanır?

Hayır. Hazırlık programında devam, tüm derslerdeki toplam devam istikrarını yansıtır. 

  1. Devamsızlık sınırını aşarsam yılsonu ve bütünleme sınavına girebilir miyim?

Hayır, %85 devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler bahar dönemi sonunda yapılan final sınavına giremezler. 

  1. Devamsızlık sınırını aşarsam İngilizce Yeterlilik (Muafiyet) Sınavı’na girebilir miyim?

Evet, %85 devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler bir sonraki akademik yılın güz döneminde yapılan yeterlilik (muafiyet) sınavına katılabilirler. 

  1. Sağlık Raporu devamsızlıktan sayılır mı?

Hayır. Sağlık raporu devamsızlık durumu için geçerli değildir. 

  1. Kısa sınav, proje ödevi, portfolyo, sunum vs. kaçırırsam sağlık raporu geçerli midir? Telafisi mümkün müdür?

Sağlık raporları nedeniyle sadece ARA SINAV için mazeret talebinde bulunulabilir. Diğer sınavlar veya diğer ölçme değerlendirme öğeleri için herhangi bir mazeret sınavı ya da değerlendirmesi yapılmaz ve telafileri yoktur. 

  1. Mazeret nedeniyle ara sınava giremedim. Ne yapmalıyım?

Öğrencilerin mazeretli sayılmasına, haklı ve geçerli nedenlerin varlığı hâlinde, ilgili yönetim kurulunca karar verilir. Mazeretin kabulü için haklı ve geçerli nedenlerin, belgeleriyle beraber, ara sınavın yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde Yüksekokul Müdürlüğüne bildirilmesi gerekir. Zamanında yapılmayan başvurular kabul edilmez.

 

Öğrencilerin sağlık nedeni ile mazeretli izinli sayılabilmeleri için sağlık raporu almaları zorunludur. 

  1. Sınav sonuçlarımı ve devamsızlık durumumu nasıl takip edebilirim?

Üniversite kayıt işlemleri sırasında size temin edilmiş olan UBYS kullanıcı adı ve şifresi ile öğrenci otomasyon sistemine girerek sınavlardan almış olduğunuz notları ve devamsızlık durumunuzu kontrol edebilirsiniz. 

  1. Sınav sonuçlarına itiraz nasıl ve ne zaman olur?

Sınav sonuçlarına itiraz, notların duyurulmasını takip eden üç iş günü içerisinde dilekçe ile YDYO Öğrenci İşlerine yapılır. İtiraz Yüksekokul Müdürlüğünce ilgili koordinatörlüğe iletilir. Sınav sonuçlarına itiraz koordinatörlük tarafından yapılacak inceleme sonucu maddi hata tespit edilirse sınav notunda bir hafta içinde gerekli düzeltme yapılır. Daha önce itiraz edilen ve ilgili koordinatörlük tarafından incelenen sınavlar için yapılan itiraz değerlendirmeye alınmaz.

İtiraz dilekçesi formuna ulaşmak için tıklayınız. 

  1. Hazırlık sınıfı geçme notum lisans genel not ortalamamı (GNO) etkiler mi?

Öğrencinin hazırlık sınıfı geçme notu lisans genel not ortalamasını (GNO) etkilememektedir. 

  1. Hazırlık sınıfı ders kitaplarını nereden temin edebilirim?

Kitaplar ve yayınevleri ile ilgili bilgi dönem başında yapılan oryantasyonda verilmektedir. 

  1. Office 365 hesabını neden kullanmalıyım?

Üniversitemiz tarafından öğrencilerimiz için Office365 hesabı oluşturulacaktır. Duyurular, bilgilendirmeler, ödev gönderimi, sınavlar vb. durumlar için Office 365’e bağlı Teams platformu dönem boyunca etkin bir şekilde kullanılacaktır. Dolayısıyla, öğrencilerimiz Office 365 hesaplarını en kısa sürede aktifleştirmeleri büyük önem taşımaktadır.

Office365 hesapları hakkındaki bilgi metni için:

https://w3.bartin.edu.tr/duyurular/office-365-hesaplari-hakkinda.html

  1. E-ders, UBYS ya da Office 365 hesaplarıma girişte sorun yaşıyorum. Ne yapmalıyım?

Herhangi bir sorun yaşamanız halinde Bilgi İşlem Daire Başkanlığıyla https://form.bartin.edu.tr/bim/bize-ulasin.html adresi ile irtibata geçebilirsiniz. 

  1. İngilizce Hazırlık Sınıflarını başarıyla tamamlayan öğrenciler için bir sertifika söz konusu mu?

Başarılı öğrencilerimize sertifikaları üniversitemizden mezun olurlarken alacakları diplomaya ek olarak verilir. 

  1. Hazırlık sınıfının yaz okulu var mı?

Yüksekokulumuzda hazırlık sınıfları için yaz okulu, yönergedeki şartlar sağlandığı müddetçe açılabilmektedir.


 

Zorunlu İngilizce Hazırlık Programı

 

  1. “Zorunlu hazırlık” ne demektir?

“Zorunlu hazırlık” kayıt yaptırdığı bölümünde %30 ya da %100 İngilizce eğitim alacak öğrenciler içindir.

 

İngilizce Mütercim ve Tercümanlık ile İngilizce Öğretmenliği programlarında zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı bulunmaktadır. 

  1. Zorunlu hazırlık eğitiminin süresi nedir?

Zorunlu Hazırlık eğitiminde normal eğitim süresi 1 (bir) akademik yıldır. Bu bir yılın sonunda başarılı olan öğrenciler takip eden akademik yılın başında Üniversite’deki programlarında derse başlarlar; başarılı olamayanlar ise bir yıl daha hazırlık eğitimi almalıdırlar. 

  1. İngilizce Yeterlilik (Muafiyet) Sınavı nedir?

İngilizce Yeterlilik (Muafiyet) Sınavı, akademik yılın başında yapılan ve üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler ile daha önceki yıllarda üniversiteye kayıt yaptırmış ancak hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayamamış öğrencilerin İngilizce Hazırlık Programından muaf olmak için girdikleri sınavdır. 

  1. Sınava girerken yanımda bulundurmam gereken evraklar nelerdir?

Yanında güncel fotoğraflı kimlik belgesi (Kimlik, pasaport, ehliyet, Bartın Üniversitesi Öğrenci Kimlik kartı) olmayan öğrenciler sınava kabul edilmezler. 

  1. Sınav sonuçları nasıl ilan edilmektedir?

Sınav sonuçları sınav bitiminden kısa bir süre sonra   https://ydyo.bartin.edu.tr/    adresinden duyurulmaktadır. 

  1. Muafiyet sınavı çıkmış sorularına nereden ulaşabilirim?

Örnek sınav için: https://ydyo.bartin.edu.tr/ornek-sinavlar.html

 

  1. Zorunlu İngilizce Hazırlık eğitimi olan bir bölüm kazandım. İngilizce Yeterlilik (Muafiyet) Sınavına girmek zorunda mıyım?

Eğer hazırlık okumak istemiyorsanız İngilizce Yeterlilik (Muafiyet) Sınavı’na mutlaka girmek zorundasınız. 

  1. Zorunlu hazırlık olan bir bölümü kazandım. Muafiyet Sınavını geçersem hazırlık yükümlülüğüm var mı?

Hayır. İngilizce Yeterlilik (Muafiyet) Sınavında başarılı olmuş olan öğrenciler doğrudan bölümlerine kayıt yaptırırlar. 

  1. Zorunlu hazırlık olan bir bölümü kazandım. Muafiyet Sınavında başarılı oldum ama İngilizce Hazırlık eğitimi almak istiyorum. Hazırlık sınıfında okuyabilir miyim?

Hayır. İngilizce Yeterlilik (Muafiyet) Sınavında başarılı olduktan sonra öğrencilerimizin eğitimlerine bölümlerinde devam etmeleri gerekmektedir. 

  1. Orta öğretimimi yurt dışında tamamladım. Hazırlık sınıfından muaf olabilir miyim?

Bartın Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Diller Bölümü  Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesinin muafiyete ilişkin maddesi uyarınca, en az son üç yılında, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp,  ortaöğretimini bu kurumlarda tamamlamış olan öğrencilerin, bu durumlarını gösterir belgelerin orijinallerini kayıt süresi içinde Yüksekokulumuz Öğrenci İşleri birimine teslim etmeleri halinde, Yönetim Kurulu kararı ile Zorunlu Hazırlık Sınıfından muaf sayılırlar ve öğrencilik hakkı elde ettiği lisans/ön lisans programına başlarlar. 

  1. Daha önce girmiş olduğum yabancı dil sınavları var. Bunları ibraz ederek zorunlu hazırlık sınıfından muaf olabilir miyim?

Evet. ÖSYM tarafından yapılan yabancı dil sınavları ile YÖK tarafından bu sınavlara eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarına (son 5 yılda alınmış olması kaydıyla) ait belge asılları veya onaylı bir örneğinin dilekçe ile Yüksekokul Müdürlüğüne teslim edilmesi gerekir.  

  1. Zorunlu İngilizce Hazırlık programından muaf olabilmek ya da dönem içinde hazırlık sınıfını geçebilmek için kabul edilen sınavlar ve asgari puanları nelerdir? 

Geçerlilik süresi sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren olmak üzere 5 yıl geçerli olmak kaydıyla kabul edilen sınavlar ve bu sınavlardan alınması gereken asgari puanlar şöyledir:

 

YÖKDİL/YDS/ E-YDS: 75       TOEFL IBT: 90        PTE Akademik: 75

 

  1. Zorunlu İngilizce Hazırlık programı muafiyet başvurusunu ne zaman yapmalıyım?

Muafiyet başvuru son tarihleri için https://ydyo.bartin.edu.tr/ adresindeki duyuruları takip ediniz. Yüksekokul Müdürlüğüne teslim edilen dilekçeler her akademik dönemin ilk ve son haftasında Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından değerlendirmeye alınır. 

  1. Akademik yıl içerisinde hazırlık sınıfından muaf olabilir miyim?

Evet. ÖSYM tarafından yapılan yabancı dil sınavları ile YÖK tarafından bu sınavlara eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarına girilmesi ve gerekli puanın alınması gerekmektedir. 

  1. Ders saatlerini ve sınıfımı nereden öğrenebilirim?

Ders saatleri ve sınıflar, muafiyet sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra kısa bir süre içinde https://ydyo.bartin.edu.tr/    adresinde duyurulmaktadır. 

  1. İlk senemde zorunlu İngilizce hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayamadım. Okulla ilişiğim ne zaman kesilir?

Bu öğrenciler için Bartın Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin Yabancı Dil Yeterliği Değerlendirme ile ilgili 10. maddesinde belirtilenler geçerlidir:

 

10.2 Kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren ön lisans, lisans ve lisansüstü programına kayıt yaptıran ve yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen hazırlık eğitimini iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir.

Hazırlık sınıfında başarısız olarak programdan ilişiği kesilen ön lisans ve lisans öğrencileri kendi yükseköğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ancak bu öğrenciler talep etmeleri durumunda ÖSYM Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler.

10.3 Zorunlu yabancı dil eğitiminde azami eğitim süresini tamamlamasına rağmen başarısız olarak ilişiği kesilen öğrencilere üç yıl içerisinde kullanacakları üç sınav hakkı verilir. Sınav sonunda başarılı olanların programlarına kayıtları yapılır ve öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler.


 

İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık Programı

 

  1. “İsteğe bağlı hazırlık” ne demektir?

“İsteğe bağlı İngilizce hazırlık” %100 Türkçe eğitim veren bölüm öğrencilerinin aldığı zorunlu olmayan hazırlık programıdır.

 

Zorunlu Hazırlık sınıfları olan programlar dışında Üniversitemizin tüm programlarında 1 yıl süreli İsteğe Bağlı İngilizce hazırlık sınıfı bulunmaktadır. 

  1. İsteğe Bağlı Hazırlık eğitiminin süresi nedir?

İsteğe Bağlı Hazırlık eğitiminde normal eğitim süresi 1 (bir) akademik yıldır. Öğrenciler, dönem arasında bölümlerine geçiş yapamazlar ve hazırlık sınıfını tekrar etmezler.

 

Bu bir yılın sonunda başarılı olan ve olamayan öğrenciler bir sonraki akademik yılın başında Üniversite’deki programlarında derse başlarlar. 

  1. İngilizce Hazırlık Programı’nda isteğe bağlı olarak öğrenim görmek isteyen öğrenciler, hazırlık programına katılabilmek için ne yapmalıdır?

Zorunlu hazırlık sınıfı bulunan bölümler haricinde de üniversitemizin tüm bölümlerdeki öğrenciler İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık okumak için müracaatta bulunabilir. Bunun için,

  • e-devlet üzerinden kayıt yaptıranların “İSTEĞE BAĞLI HAZIRLIK OKUMAK İSTİYOR MUSUNUZ?” sorusuna “EVET” seçeneğini işaretlemeleri gerekmektedir.
  • Şahsen kayıt yaptıranlar ise ön kayıt formunda isteğe bağlı hazırlık okumak istediğini belirtmelidirler. 
  1. Kayıt esnasında (Ön Kayıt ya da E- Devlet üzerinden kayıt) vermiş olduğum “hazırlık okuma” isteğine ilişkin bilgiyi değiştirmek için ne yapmam gerekir?

Ön kayıt ekranından ya da e-devlet üzerinden “isteğe bağlı İngilizce Hazırlık okumak istiyorum ya da istemiyorum” bilgilerinden herhangi birini giren öğrenciler, vazgeçmeleri halinde güncelleme işlemlerini 1 saat içerisinde ön kayıt formuna tekrar girerek yapabilirler.

 

Güncelleme yapamamaları halinde hazırlık sınıfı öğretiminin başlamasından itibaren en geç iki hafta içinde Yabancı Diller Yüksekokulu öğrenci işlerine dilekçe ile başvurmaları halinde isteğe bağlı hazırlık kaydı silinir. Dilekçeye ulaşmak için tıklayınız

  1. Üniversitenizde yüksek lisans öğrencisiyim. İsteğe bağlı hazırlık eğitimi alabilir miyim?

Evet. Lisansüstü öğrencilerin ön kayıt işlemleri sırasında hazırlık eğitimi görmek istediklerine dair dilekçe ile başvuru yapmaları halinde isteğe bağlı hazırlık eğitimi alabilir. 

  1. Türkçe eğitim veren bir bölüm kazandım. Ön kayıtta “İsteğe bağlı hazırlık okumak istemiyorum”u işaretledim. Yine de Seviye Tespit Sınavına girmek zorunda mıyım?

Hayır, gerek yok. Doğrudan bölümünüze kayıt yaptırınız. 

  1. Türkçe eğitim veren bir bölüm kazandım. Ön kayıtta “Hazırlık okumak istiyorum”u işaretledim. Yine de Yabancı Diller Yüksekokuluna gelip dilekçe vermem ya da başvuru yapmam gerekiyor mu?

Hayır, gerek yok. 

  1. Üniversiteye yabancı uyruklu öğrenci olarak kaydoldum. İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık sınıfındaki öğrenimime ne zaman başlayabilirim?

Üniversite’ye kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrenciler, kaydoldukları bölümlere göre Uluslararası Öğrenci Ofisi tarafından Türkçe Yeterlilik belgelerine göre Bartın Üniversitesi Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne (BARÜ-TÖMER) ya da Yabancı Diller Yüksekokulu’na yönlendirilir.

Türkçe yeterliği olmayan öğrenciler ilk eğitim-öğretim yılında BARÜ-TÖMER’e devam ederler. BARÜ-TÖMER’de başarılı olan öğrenciler, bir sonraki akademik yılın başında Yabancı Diller Yüksekokulu’na başvurarak isteğe bağlı İngilizce hazırlık sınıflarına kaydolabilirler. 

  1. Ders programını ve sınıfımı nereden öğrenebilirim?

Ders saatleri ve sınıflar, akademik yılın başlamasından hemen önce, Yabancı Diller Yüksekokulu internet sitesinden ilan edilir. 

  1. Bir sene isteğe bağlı programda İngilizce Hazırlık eğitimi aldım ve bir senenin sonunda başarısız oldum. Bir sonraki akademik sene başında bölümüme başlayabilir miyim?

Evet. İsteğe bağlı İngilizce Hazırlık eğitimi alan öğrenciler eğitim aldıkları akademik seneyi başarılı tamamlayamasalar da bir sonraki sene bölümlerine devam ederler. 

  1. İsteğe bağlı İngilizce Hazırlık programından başarısız oldum. Bir sonraki sene başında İngilizce Yeterlilik Sınavı’na girebilir miyim?

Evet. İsteğe bağlı hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler, öğrenimleri boyunca İngilizce yeterlilik sınavına girebilir.




İsteğe bağlı ve zorunlu ingilizce hazırlık sınıfları hakkında detaylı bilgi almak için Yabancı Diller Yüksekokulu’nun https://ydyo.bartin.edu.tr/  web adresini ziyaret edebilir, Yüksekokul Yabancı Diller Bölümü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesini inceleyebilir, web sayfamız “Bize Ulaşınalanından, ydyo@bartin.edu.tr  mail adresinden, @bartinYdyo uzantılı sosyal medya hesaplarından (Facebook, Instagram, Linkedin, X, Youtube) ya da 0 (378) 501 10 00 - 2535 ya da 0 (378) 223 53 57 telefon numaralarından iletişim kurabilirsiniz.